Začela se je stavka javnega sektorja

Danes ob 00.01. uri zjutraj se je začela stavka javnega sektorja, ki zajema praktično vse dejavnosti javnega sektorja, vključno tiste, katerih sindikati so povezani v KSS PERGAM.

Danes, 27.septembra.2010, se je ob 00:01 začela stavka javnega sektorja, ki zajema praktično vse dejavnosti javnega sektorja, vključno z dejavnostmi in poklici, ki jih predstavljajo sindikati, povezani v KSS PERGAM, torej v dejavnostih zdravstva, obvezne socialne varnosti, centrov za socialno delo, laboratorijske biomedicine ter v poklicu veterinar.

V začetni fazi stavke delo stavkajočih poteka z zmanjšano intenzivnostjo, marsikje potekajo sindikalni sestanki, na ploščadi pred UKC Ljubljana pa je bil danes ob 8. uri že tudi protestni zbor stavkajočih, ki se ga je kljub slabemu vremenu in dežju udeležilo okoli 500 stavkajočih.

V vseh organizacijah, kjer se izvaja stavka, le-ta poteka skladno z zakonom o stavki in ob spoštovanju omejitev, ki jih določajo zakoni za posamezno dejavnost.

Kljub temu pa zaznavamo s strani delodajalcev številne poskuse izvajanja pritiskov na stavkajoče, zoper katere bomo tudi pravno ukrepali, Vlada pa v nasprotju z Ustavo RS na nekaterih področjih sprejema tudi sklepe, s katerimi želi pravico do stavke v javnem sektorju omejiti. Ker smo v sindikatih prepričani, da gre za kratenje temeljne pravice zaposlenih do stavke, bomo tudi zoper tovrstne akte Vlade in delodajalcev nemudoma pravno ukrepali in se zoper takšna ravnanja poslužili vseh oblik sindikalnega boja, ki ga imamo na razpolago!