PRVOMAJSKA POSLANICA

Drage Pergamovke in Pergamovci, 

za nami sta dve leti, polni negotovosti zaradi epidemije, pa tudi dve leti, v katerih glas delavstva ni bil slišan. Dve leti, ko ni bilo socialnega dialoga in še kakšno leto več, ko so bila na stranski tir postavljena ključna vprašanja za prihodnost, ki se močno dotikajo delavstva.

1. maj letos prihaja ob najbolj primernem času. Tako kot je pomlad čas ponovnega prebujenja narave, je letošnji prvi maj čas, ko se mora ponovno prebuditi socialni dialog. Pred Slovenijo je zahtevno obdobje iskanja virov za pokrivanje primanjkljajev v javnih blagajnah in iskanje odgovorov na strateška vprašanja, povezana z delavskimi pravicami v spreminjajočem se svetu, ki terja prilagoditve. Prilagoditve zaradi digitalizacije, ki je, če že ne prej, v času epidemije zagotovo z velikimi koraki stopila v naša življenja, prilagoditve zaradi odziva na podnebne spremembe, prilagoditve zaradi inflacije in prilagoditve zaradi varnostnih vprašanj, ki jih pred nas in Evropo postavlja vojna v Ukrajini.

Ne moremo se zadovoljiti s parcialnimi rešitvami in gasilskimi akcijami, ki so všečne zdaj eni, zdaj drugi skupini posameznikov, čas je za celovite rešitve, ki bodo imele pred očmi vse ljudi. Razmere na nekaterih področjih so danes tako daleč, da bodo od vseh nas terjale iskanje rešitev izven ustaljenih okvirjev, da bomo lahko utrdili delavske pravice ter izboljšali zdravstveni in pokojninski sistem, dejansko vzpostavili sistem dolgotrajne oskrbe in preprečili razgradnjo javnih storitev.

Izvor današnjega praznika nam je pri tem lahko v navdih. Rešitve na mnoga vprašanja lahko iščemo v nadaljnjem skrajševanju delovnega časa, ob ohranjanju enakih pravic. Vrniti se moramo k izhodiščem, ki smo jih socialni partnerji že uskladili glede reform pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Preprečiti moramo slabšanje standardov delavskih pravic zaradi prekarnih zaposlitev in delu na daljavo. Jutri in pojutrišnjem je praznik, a čaka nas veliko dela.

Edini način, na katerega lahko mirno in razumno najdemo širše sprejemljive rešitve in odgovore na te izzive je socialni dialog, ki je v zadnjih dveh letih kronično umanjkal. Tudi tradicija prvega maja nas uči, da so se delavke in delavci za svoje pravice pripravljeni boriti, zato bi si morala modra oblast prizadevati, da vprašanja, ki neposredno zadevajo delavce, rešuje v dogovoru z njimi oziroma z njihovimi predstavniki. Učimo se iz zgodovine in naj nas vodi tudi pri iskanju rešitev, ki nam bodo omogočile spoprijemanje z izzivi prihodnosti.

Naj bo danes, teden dni po volitvah, na praznični večer pred prvim majem, zato naše glavno sporočilo:

Nič o nas brez nas! Skupaj, solidarni, močnejši!

Živela 1. in 2. maj, živel praznik dela!   

 

Jakob Počivavšek, predsednik KSS PERGAM