IZJAVA ZA JAVNOST – predlog Zakona o nacionalnem demografskem skladu

IZJAVA ZA JAVNOST

Izjava za javnost_ZNDS_sindikalne centrale

4. 12. 2020 je potekala seja pogajalske skupine Ekonomsko socialnega sveta (ESS), ki je bila ustanovljena z namenom usklajevanja določb predloga Zakona o nacionalnem demografskem skladu, ki je sicer že vložen v zakonodajni postopek.

Eno ključnih konceptualnih vprašanj zakona za reprezentativne sindikalne centrale, članice ESS, ki sodelujemo v tem postopku usklajevanja, je namen uporabe sredstev nacionalnega demografskega sklada ter viri, zbiranje in akumulacija sredstev demografskega sklada.

S strani predstavnikov Ministrstva za finance je bilo na današnji seji zelo jasno predstavljeno stališče, da gre za vsebino, o kateri sta se Vlada Republike Slovenije in koalicija poenotili, in da ni pripravljenosti za odstopanja od teh rešitev. Ker gre za sindikalno stran za temeljna konceptualna vprašanja zakona, z izjemno daljnosežnimi posledicami za državljane, predlagane rešitve pa za sindikate niso sprejemljive, smo predlagali prekinitev pogajanj, da lahko z vladnimi stališči, zlasti z njihovim vztrajanjem na predlaganih konceptualnih rešitvah, seznanimo naše organe. O stališčih, ki jih bodo ti sprejeli in o nadaljnjih korakih v zvezi s spornim predlogom Zakona o nacionalnem demografskem skladu, bomo seznanili Ekonomsko socialni svet, ki bo poročilo o delu pogajalske skupine za usklajevanje Zakona o nacionalnem demografskem skladu obravnaval prihodnji petek.

 

Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam
Predsednik Jakob Počivavšek

Zveza Svobodnih sindikatov Slovenije
Predsednica Lidija Jerkič

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije
Predsednik Branimir Štrukelj

Konfederacija sindikatov 90 Slovenije
Predsednik Peter Majcen

KNSS-Neodvisnost
Predsednica Evelin Vesenjak

Slovenska zveza sindikatov Alternativa
Predsednik Zdenko Lorber

Zveza delavskih sindikatov Slovenije – Solidarnost
Predsednik Albert Pavlič