Pozdravljeni, obiskovalec  PRIJAVA

Show my name in the online users list

Forgot your password?

PRVOMAJSKA POSLANICA

Prvomajska poslanica...

1. maj – mednarodni praznik dela, s katerim obeležujemo krvave dogodke in žrtve boja za delavske pravice izpred 132 let, je praznik vseh delavcev. Je praznik, ki nas opominja, da se je bilo, da se je in da se vedno bo vredno in potrebno boriti za delavske pravice. Le skupen in solidaren nastop lahko prinese napredek v ravni pravic delavstva, zaposlenih v javnem in zasebnem sektorju, zaposlenih po pogodbah o zaposlitvi in delavcev v prekarnih oblikah dela ter tistih, ki so aktivni, tistih, ki so bili in tistih, ki še bodo delovno aktivni. Vsebine sindikalnega udejstvovanja se tičejo prav vseh!

Vedno znova, še posebej pa ob 1. maju, se je potrebno zavedati, da delavske pravice niso samoumevne in da je bilo za njihovo pridobitev in njihovo ohranitev potrebnih veliko naporov in bojev. Da se je praksi, v kateri so delavske pravice prepogosto kršene, potrebno zoperstaviti in da je dopustno in nujno zahtevati več in nove pravice. Tudi kapital ne pomišlja, ko zahteva zase večji del pogače. Zato je 1. maj tudi več kot primeren čas za povabilo delavcev, ki niso sindikalno organizirani, da okrepijo naše vrste za izboljšanje lastnega položaja in večjo blaginjo vseh. Naj sindikat ostane ali postane vaš sindikat! Moč sindikata je namreč članstvo in ob spremembah, ki smo jim priča, bo od moči in vloge sindikatov v veliki meri odvisno, ali bodo posledice teh sprememb tudi socialno pravične, pa naj si gre za digitalizacijo ali staranje prebivalstva, za večanje produktivnosti ali za varčevalne ukrepe.

A za 1. in 2. maj si poleg teh razmislekov vzemimo tudi čas za praznovanje, saj je praznik dela naš praznik!

SKUPAJ – SOLIDARNI – MOČNEJŠI

ŽIVEL 1. IN 2. MAJ, PRAZNIK DELA!

Kolektiv KSS PERGAM