ČESTITKE OB DNEVU ŽENA

DRAGE PERGAMOVKE!

Danes obeležujemo Mednarodni dan žena.

Ideja o mednarodnem dnevu žena je nastala v začetku 20. stoletja na pobudo nemške socialistke in borke za ženske pravice Clare Zetkin, ki se je za enakopravnost žensk borila že od leta 1889. Pobudo za dan, posvečen ženskam, je dala leta 1910 na 2. mednarodni konferenci socialističnih žensk v Koebenhavnu. Prvič so ga praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem. Takrat je za praznik vseh žensk veljal še 19. marec, datum, ki ga poznamo danes, pa je stopil v veljavo leta 1917. Praznik je nastal tudi v spomin na več kot 140 žensk, ki so leta 1911 umrle v požaru v newyorški tekstilni tovarni.

Tudi v Sloveniji so že od leta 1897 potekali boji za enakopravnost žensk. Tako je že leta 1897 začel izhajati ženski časnik Slovenka, medtem ko je bilo prvo žensko društvo ustanovljeno leto kasneje. Pomembna je letnica 1906, ko je Marija Urbas kot prva Slovenka doktorirala, in sicer iz filozofije na graški univerzi. Leta 1945 so ženske z uzakonjenjem splošne volilne pravice dosegle pomembno zmago.

Ne samo ta dan, temveč prav vsak dan moramo biti posebej pozorni na spoštovanje ženske enakopravnosti ter na to, da se ustvarjajo pogoji, ki enakopravnost omogočajo, saj se morajo v mnogih deželah ženske še dandanes boriti za ohranjanje svojih pravic. V KSS PERGAM se zavedamo izjemnega pomena žensk v družbi ter še posebej cenimo prispevek tistih, ki aktivno prispevate k sindikalnemu delovanju in organiziranju ter s svojimi pogledi in izkušnjami nepogrešljivo bogatite naše delo.

Vsem Pergamovkam iskrene čestitke ob vašem prazniku!

Kolektiv KSS PERGAM