ČESTITKA OB DNEVU ŽENA

Drage Pergamovke, Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga v približno 100 državah praznujejo vsako leto 8. marca. To je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. Prvič so ga praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, takrat še na 19. marec, od leta 1917 pa se Mednarodni dan žensk praznuje 8. marca, saj so se na ta dan začeli protesti v Petrogradu, današnjem St. Petersburgu.

Večkrat pozabljamo na bistvo tega praznika. Čeprav se enakopravnost med moškimi in ženskami marsikje zdi samoumevna, pa povsod ni tako. V večini držav so ženske na številnih področjih delovanja za enako delo še vedno plačane manj kot moški. Velikokrat tudi pozabljamo na države tretjega sveta, kjer ženske veljajo za manjvredni spol. Prav je, da se vsaj enkrat na leto spomnimo in opozorimo tudi na te res pereče probleme.

V sindikatih se zavedamo izzivov, ki jih pred ženske prinaša današnji čas. Velik izziv še vedno predstavlja uveljavljanje enakopravnega položaja žensk na vseh ravneh poklicnega in družbenega delovanja. Posebno pozornost zato zaslužijo tiste ženske, ki s svojo energijo in voljo, ob vseh družinskih obveznostih, bogatijo delovne kolektive in prevzemajo druge odgovorne vloge v našem vsakdanu. V KSS PERGAM še posebej cenimo prispevek tistih, ki aktivno prispevate k sindikalnemu delovanju in organiziranju ter s svojimi pogledi in izkušnjami nepogrešljivo bogatite naše delo.

Ob tem prazniku vam iskreno čestitamo in se vam zahvaljujemo za vaš dosedanji prispevek ter si ob tem želimo, da se v čim večjem številu aktivno in tvorno vključite v sindikalne in druge organizacije ter na ta način kolektivno in kot posameznice sodelujete pri ustvarjanju pogojev za lažje uveljavljanje dejanske enakopravnosti žensk.

ČESTITKE OB VAŠEM PRAZNIKU – MEDNARODNEM DNEVU ŽENSK!

Ekipa KSS PERGAM