Poplačilo nekdanjih delavcev družbe RADEČE PAPIR d.o.o. – v stečaju

Nekdanji delavci družbe RADEČE PAPIR, D.O.O. ” – V STEČAJU” so prejeli poplačilo dela prednostnih terjatev… Na sliki: Stanislav Klanšek, predsednik sindikata v papirnici Radeče

Nekdanji delavci družbe RADEČE PAPIR, D.O.O. ” – V STEČAJU” so prejšnji teden iz stečajne mase prejeli prvo poplačilo dela prednostnih terjatev, ki so jih prijavili v stečaju nekdanjega delodajalca leta 2012. V KSS PERGAM smo delavcem pred in ob stečaju nekdanje družbe nudili sindikalno in pravno pomoč, kasneje pa smo tekom stečajnega postopka opozarjali na nujnost iskanja rešitev za papirništvo v Radečah, kjer lokalna skupnost živi s papirništvom že več stoletij.

Poleg omenjenega poplačila dela terjatev delavcev smo zato posebno veseli dejstva, da proizvodnja papirja v Radečah ponovno živi in da papirnica v okviru nove družbe Radeče Papir Nova, d.o.o. od leta 2014 dalje spet zagotavlja delovna mesta v Radečah. V družbi Radeče Papir Nova, d.o.o. in v povezani družbi Muflon, d.o.o. pa je bila v prejšnjem mesecu podpisana tudi nova kolektivna pogodba, s čimer se je v okviru socialnega dialoga postavil dober temelj za nadaljnje poslovanje in dobre odnose v družbi.

Stane Klanšek, predsednik sindikata PERGAM v papirnici, je ob tem povedal: »Po več kot 4 letih je končno prišel čas za delno poplačilo prednostnih upnikov v stečaju Radeče papirja. Po vseh prizadevanjih sindikata je šele sredi lanskega leta prišlo do premika. Izplačilo dela odpravnine je omogočil umik tožbe enega od dobaviteljev opreme pri rekonstrukciji stroja 5, ki je povezana s koncem nekdanjega delodajalca. Okoli 240 bivših delavcev Radeče papirja je prejelo dobrih 27 % zneska dolgovanih odpravnin, poleg tega pa so že kmalu po stečaju prejeli del plačila iz naslova odpravnin in neizplačanih plač iz jamstvenega sklada.

Veseli dejstvo, da je na pogorišču propadlega podjetja pred dvema letoma znova stekla proizvodnja v okviru nove družbe RADEČE PAPIR NOVA, ki trenutno posluje dobro in iz začetnih dobrih 60 delavcev, trenutno zaposluje že skoraj 180 delavcev. Ker se proizvodnja povečuje, se pričakujejo še dodatne zaposlitve.

Ogromno zaslug za ponovni zagon propadlega podjetja ima tudi sindikat KSS Pergam, ki je vseskozi aktivno spremljal pogajanja z več potencialnimi kupci Radeče papirja, organiziral javne proteste in preko medijev o situaciji v Radečah seznanjal javnost. Ob tej priložnosti se moram zahvaliti vsem, ki so kakorkoli pomagali pri ponovni vzpostavitvi proizvodnje in novega zaposlovanja.«