IZJAVA ZA JAVNOST – Napoved stavke prometnih pilotov

Sindikat prometnih pilotov Slovenije je za 30.11.2015 napovedal stavko prometnih pilotov, zaposlenih v družbi Adria Airways, d.d.

IZJAVA ZA JAVNOST

Sindikat prometnih pilotov Slovenije na podlagi 9. člena Zakona o stavki obvešča javnost o napovedi stavke prometnih pilotov, zaposlenih v družbi Adria Airways, d.d..

Upravni odbor Sindikata prometnih pilotov Slovenije je dne 4. 11. 2015 sprejel sklep o začetku stavke prometnih pilotov v družbi Adria Airways, d.d., ki jo je napovedal dne 10. 11. 2015. Stavka bo potekala v prostorih operativnega centra v upravno poslovni stavbi družbe Adria Airways, Zgornji Brnik 130h, 4210 Brnik – Aerodrom, in sicer dne 30. 11. 2015 med 5:00 in 24:00 istega dne.

Stavka bo potekala skladno z določili Zakona o stavki in določili Zakona o letalstvu, sindikat in stavkajoči pa bodo v skladu s 16. členom Zakona o letalstvu v dogovoru z delodajalcem zagotavljali minimum delovnega procesa. Stavka bo potekala na način, da piloti v času stavke ne bodo opravljali svojega dela po pogodbah o zaposlitvi. Stavko bo vodil sedem članski stavkovni odbor pod vodstvom Fedorja Pop Gligorova.

Razlog za stavko je zastoj v pogajanjih za sklenitev nove kolektivne pogodbe o plačah in pogojih dela pilotov v Adrii Airways, d.d., po tem, ko je bila stara kolektivna pogodba s strani delodajalca odpovedana. Sindikat zahteva dvig mase za plače pilotov ter odpravo kršitev kolektivne pogodbe, ki se v družbi še vedno uporablja ter odpravo kršitev pravic delavcev, ki izhajajo iz zakonov, kolektivnih pogodb ter pogodb o zaposlitvi.

Morebitne dodatne informacije v zvezi s stavko lahko pridobite pri vodji stavkovnega odbora na tel. 031-290-232.

Teo Mikl; predsednik Sindikata prometnih pilotov Slovenije